Sencer Solakoğlu’nun sosyal medya hesabından yaptığı ve Türkiye’deki hayvancılık işletmeleri ile brusella hastalığına ilişkin değerlendirmeleri, sektör temsilcilerinin tepkisini çekti.

Paylaştığı videoda Türkiye’de brusella ve tüberküloz hastalığıyla mücadele, hayvancılık politikaları ve kullanılan aşılar üzerinden Tarım ve Orman Bakanlığı’nı eleştiren Solakoğlu, ülkedeki yaklaşık 1 milyon hayvancılık işletmesinden yalnızca 1.300’ünün brusella ve tüberküloz açısından temiz kabul edilebileceğini öne sürdü. Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketimine ilişkin de uyarılarda bulunan Solakoğlu, brusella ile mücadelede kullanılan S19 aşısını eleştirerek RB51 aşısına geçilmesi gerektiğini savundu.

“Milyonlarca üreticiyi zan altında bıraktı”

Söz konusu açıklamalara tepki gösteren Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAYKOOP), yayımladığı yazılı açıklamada Solakoğlu’nun ifadelerinin küçük ölçekli hayvancılık işletmelerini hedef aldığını belirtti.

HAYKOOP açıklamasında, Solakoğlu’nun daha önce de üretici örgütlerine yönelik açıklamalarda bulunduğu ifade edilerek, bu kez yapılan değerlendirmelerin üreticilerin emeğini ve geçimini hedef aldığı savunuldu.

Açıklamada, Solakoğlu’nun Türkiye’deki hayvancılık işletmelerinin büyük bölümünü hastalık yaymakla itham ettiği ileri sürülerek, bu ifadelerin hem üreticileri zan altında bıraktığı hem de tüketicilerin et ve süt ürünlerine yönelik güvenini zedeleyebileceği belirtildi.

“Siyasetine bizi alet etme”

HAYKOOP, açıklamasında şu değerlendirmelere yer verdi:

“Ülkemizdeki yaklaşık 1 milyon hayvancılık işletmesinden kendi gibi olan 1.300 işletme hariç diğerlerinin hastalık saçtığını, etinin ve sütünün zararlı olduğunu iddia ederek milyonlarca üreticimizi zan altında bırakmış, tüketicileri de et ve sütten uzaklaştırmayı hedefleyen bir açıklama yapmıştır.”

Kulak Küpelerinde Karekod Dönemi Başladı!
Kulak Küpelerinde Karekod Dönemi Başladı!
İçeriği Görüntüle

Açıklamada ayrıca, Solakoğlu’nun küçük ölçekli üreticilerin sorunlarını temsil etmediği öne sürülerek, “Siyasetine bizi alet etme, üreticinin ekmeği ile oynama.” ifadeleri kullanıldı.

“Üreticilerden özür dilemeli”

HAYKOOP, açıklamasının devamında Anadolu’da üretim yapan köylülerin ve aile işletmelerinin hedef gösterildiğini savunarak, Solakoğlu’nun kullandığı ifadeleri kınadı.

Birlik, açıklamasını, Solakoğlu’ndan üreticilerden özür dilemesini beklediklerini belirterek tamamladı.