KALİTEYİ TÜKETİCİ Mİ BELİRLİYOR?

Sağlıklı bir toplum için, doğru ve sağlıklı beslenmenin önemi günümüzde artmaktadır. Tüm canlıların sağlıklı beslenmesi elzemdir. Canlılar içinde belki de en önemli olan insan beslenmesidir. Ancak, çeşitli sebeplerden dolayı insanlar sağlıklı beslenmeye yeterince önem veremiyor. Kaliteli yaşamın kaynağı kaliteli beslenmeden geçmektedir.

Ülkemizde maalesef insanlar yoğun çalışma temposunda beslenmeyi temel düzeyde anca karşılayabiliyorlar. Tabi birçok sebep sıralanabilir. Belki de en önemlisi ekonomik sıkıntılardan dolayı diyebiliriz. Ancak, çok enteresan olan bazı durumlar söz konusudur. Örneğin, giysilerimiz, arabalarımız, evlerimiz veya cep telefonlarımız en iyilerden olması gerekiyormuş gibi davranıyoruz. Konu beslemeye gelince ya en ucuzu olsun ya da hep bir erteleme söz konusu oluyor. Peki bizim için hayati önem taşıyan beslenme en son sırada mı? Bu konu üzerinde hocalarımız çalışmalı ve toplum bilinci adına bilgilendirmeler yapmalıdırlar. Kendi beslenmemiz için, gıdalarda ucuzluğu ararken sağlıklı gıda maddeleri değer kaybetmek zorunda kalıyor. Yine biz kendi ellerimizle az kaliteli veya kalitesiz gıda üretip pazara arz etmek zorunda kalıyoruz. Bu durum bir yarış halini almış durumda. Bazı ürünlerde kalite maalesef dip yapmış durumda. Sağlıklı yaşamamız için, gerekli besin maddelerini içeren gıdaların bazıları sağlığımızı tehdit etmektedir.

Sağlıklı beslenmenin veya sağlıklı beslenememenin çok ciddi sonuçları ortaya çıkıyor. Akıl sağlığı başta olmak üzere insanda bir sürü hastalık meydana geliyor. İnsanın anatomik yapısından tutunda, fizyolojik, psikolojik, sosyolojik ve ekonomik sorunlar ortaya çıkmış oluyor. Bireyde çıkan tüm bu sorunlar topluma mal olmuş oluyor. Tüm bu şartlarda sağlıklı bir toplum düşünmek oldukça zor görünüyor. Elbette bu konular oldukça önemlidir ve çalışan birçok uzman mevcuttur. Sadece ülkemizde değil dünyada da bu konular yazılıp çiziliyor. Ancak bizim en büyük sorunumuz okumamamız ve bazı konularda dünyadan bihaber oluşumuzdur. Öncelikli işimiz, okumayan toplumumuza, uzmanları tarafından doğru bilgiyi aktarma yolunu bulmalıyız. Aksi takdirde dinlemeyi ve izlemeyi seven toplumumuz, kirli bilgi havuzunda cebelleşiyor. Bilgisiz bir toplumda sorunların bitmesi mümkün değil. Toplum içerisindeki her birey bu anlamda sorumludur ve sorumluluğun bilincinde olmalıdır. Temel olan bilgidir. Bilgisiz olursak, önce yaşam kalitemiz bozulur daha sonra yok olmaya doğru gideriz. Biliyormuş gibi davranmak ile bilgili olmak aynı şey değildir. Lütfen bunun farkına varalım. Önce kendimizi, sonra çevremizdeki olup biteni, toplumu ve doğamızı iyi tanımalıyız. Sağlık bilinci ile ne istediğimizi iyi ve doğru bilmeliyiz. En büyük servet her zaman bilgi olmuştur.

Şimdiye kadar arı ürünleri ile ilgili yazılar yazdım. Bu yazımızın genel bir yazı olması anlamında daha önemli olduğunu düşündüm. Çünkü arı ürünleri ya da başka ürünler ile ilgili arayınca bulabileceğiniz birçok kaynak mevcuttur. Önemli olan aramak ve doğru bilgiyi bulup okumaktır. Bu anlamda yayınlanmış makalelerden doğru bilgi bulabileceğinizi unutmayınız. Dinlediğiniz veya izlediğiniz bilgilerin kaynağını dikkatlice bakın ve doğruluğundan emin olunuz. Tüm olumsuzlukların geride kalması ve doğru bilgi ile donanımlı hale gelip, bireyin ve toplumun sağlıklı beslenmesi dileği ile hayırlı ramazanlar dilerim. 

Zir. Yük. Mühendisi Ümit SAYLAK

Beyçeri Arıcılık Üretim Müdürü