Eski Arizona Senatörü olan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake’in TBMM’ye yaptığı ziyaretlerin sırrı ortaya çıktı. Flake, iki ülke arasındaki “bahar havası” bitmeden, Tük ve Amerikalı Parlamenterlerin de karşılıklı olarak başkentleri ziyaret etmelerini istiyor. Türk tarafı bu projeye sıcak bakıyor ve önümüzdeki günlerde iki ülke arasında siyasetçi trafiği artacak

İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmasından sonra başlayan Türkiye ile ABD arasındaki “baş döndürücü” diplomasi trafiği, siyasetin merkezine döndü.

Eski Arizona Senatörü olan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, tatil olmasına rağmen TBMM’de dolaşıyor, başkan ve komisyon başkanlarıyla görüşüyor

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ve Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar’la görüşen Flake, önümüzdeki günlerde de Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay’la bir araya gelecek.

Varolreport.com’un aldığı bilgiye göre;

Eski bir siyasetçi olan büyükelçi Flake, iki ülke arasında sağlıklı çalışmayan bir mekanizmanın düzeltilmesinin alt yapısını hazırlıyor.

“Parlamentolar arası diyalog”

Flake’in amacı Türkiye ile ABD’li parlamenterlerin yakınlaşması, iki ülke arasındaki sorunları karşılıklı ziyaretlerle “parlamenter diplomasi” ile çözmeleri.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un da sıcak baktığı, “Türk ve ABD’li parlamenterlerin karşılıklı olarak gidip gelmesi, birbirlerini daha iyi tanıma projesi”nin diğer saç ayakları ise eski bakanlardan  Hulusi Akar ve Fuat Oktay olacak.

ABD Büyükelçisi Flake, zamanlamanın da uygun olduğunu düşünüyor.

Çünkü, İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmasının ardından F-16 krizinin de çözüm aşamasına gelmesi büyükelçiyi harekete geçirdi. Zaman kaybetmek istemeyen Flake, tatil olmasına rağmen Meclis Başkanı ile komisyon başkanlarından randevu istedi

Hakan Fidan’ın performansı beğenildi

Aralık 2023’de Erdoğan-Biden görüşmesinden sonra başlayan iki ülke arasındaki diplomasi trafiği, Türkiye’nin, İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasıyla daha da hızlandı.

Bu süreçte yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın performansı göz doldurdu. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile İstanbul ve Washington’da yaptığı görüşmelerde F-16 konusunu belli bir noktaya getirdi.

ABD’nin el koyduğu, Türk halkının parasıyla girilen F-35 projesini gündeme aldırdı, en azından yeniden “tartışılmasını” sağladı.

Diplomasideki bu sıcak iklim devam ederken, sıcaklığın iki ülke siyasetine de yansıması arzulanıyor.

İki ülke arasında parlamenter trafiği başlıyor

Amaç: Türkiye Büyük Millet Meclisi ile ABD Parlamentosu arasında karşılıklı ziyaretlerin hızlanması.

ABD tarafından gelen bu teklife Türk tarafı da sıcak bakıyor. Özellikle Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ve Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Türkiye söz konusu olunca ayağa kalkan ABD’li parlamenterlerinin ikna edilmesini istiyor.

Çünkü, ABD ile ilgili sorunların çözüm yeri, Beyaz Saray değil, ABD Kongre ve Senatosu olduğu biliniyor.

Bunu en iyi yaşayan ülke Türkiye. İki ülke arasındaki sorunların çözümünde ilk olarak Senatörler ayağa kalkıyor, Beyaz Saray’a mektuplar yazılıyor ve Türkiye aleyhinde açıklamalar sıralanıyor.

Bunun önüne geçmek için önce ABD Senatosu ikna edilmeliydi.

İşte Flake’in Meclis görüşme trafiğinin arkasında yatan gerçek gündem bu. Türk ve ABD’li siyasetçileri, karşılıklı ziyaretlerle yakınlaştırmak, sorunları başlangıçta çözmek.

Atatürk’süz fonlar mı seçiliyor?

Eski Milli Savunma Bakanı ve aktüel olarak TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı emekli Orgeneral Hulusi Akar’a görüşme isteği, ABD’nin Ankara Büyükelçisi’nden geldi. Flake, Meclis’in tatilde olduğu bir sırada görüşmek istemişti.

Bu da akıllara, “acil” bir şey mi var, sorusunu getirdi.

Görüşme, Hulusi Akar’ın odasında değil, AK Parti Grup Salonu’nda yapıldı. Görüşmeden önce salona gelen protokol yetkilileri, bakan ve büyükelçinin oturacakları koltukları belirledi.

Ancak bu yerler, görüntü ve ışık olarak uygun değildi. Ayrıca arkalarındaki duvarda Atatürk’ün değil sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafı asılıydı. Görüşmeyi izleyen kameraman ve foto muhabirleri “yerlerin değiştirilmesini” istedi. Ancak uyarıları sonuç vermedi. Görevli, oturma düzenini değiştirmeyeceğini söyledi.

Hulusi Akar ve ABD Büyükelçi’sinin oturacağı yerleri değiştirmemekte ısrar eden protokol görevlisi, “Atatürk detayıyla” ise hiç ilgilenmedi.

Kurtulmuş ta Atatürk’süz bir köşe seçmişti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da yaklaşık bir ay önce ABD Büyükelçisi Flake’le yaptığı görüşme için, arkalarında Atatürk’ün fotoğrafının bulunmadığı bir alanı seçmişti. Bu görüşmede de arka fonda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile  arapça yazılı bir tablonun önünde çekilmişti.

Yabancı konukların kabullerinde, Türkiye Cumhuriyeti ve TBMM’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’süz köşelerin seçilmesi, yeni bir “uygulamamı” diye düşünürken, Hulusi Akar, ABD Büyükelçisini AK Parti grubunun bulunduğu koridorda karşıladı. Akar ve Flake, odaya girdikten sonra Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın fotoğrafı önünde bir kez daha el sıkışarak kameralara poz verdiler.

F-16 bitti, İsveç bitti

Görüşme 45 dakika sürdü.

Daha önce soruları cevaplamayacağını söyleyen Hulusi Akar, görüşmeden sonra fikrini değiştirmişti. Benim de aralarında olduğum gazetecilere yaptığı açıklamada, tahminlerimi doğruladı.

ABD’li Senatörler Türkiye’de ağırlanacaktı. İki ülke arasında siyasetçi trafiği de artacak. ABD Büyükelçisinin de bunun alt yapısını hazırladığı ortaya çıktı

Akar: Büyükelçi parlamenterlerin gidip gelmesini istiyor

Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar’a sordum:

“ABD Büyükelçisinin Meclis’teki trafiği merak ediliyor. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’tan sonra sizinle görüştü. Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay’la da görüşecek. ABD Büyükelçisi TBMM’den bir şey mi istiyor”

Hulusi Akar’ın verdiği cevap, bu görüşme trafiğinin sırrını ortaya çıkardı:

“Parlamenterler arası gitmeler- gelmeler olsun isteniyor.  Sayın Meclis Başkanı’mızın da ana düşüncesi de bu konsept. Parlamentolar arası diyalog.

Sorunlar nihayetinde ABD Senatosu’na dayanıyor. Konular Senato’ya gelmeden, başlangıçtan itibaren, iki ülkenin parlamenterleri gitsin, gelsinler. Senatodaki problemlerimizi, bizzat gitmek ve onları davet etmek suretiyle anlatalım.

Öbür türlü kademeli oluyor. Bakanlıklar yazışıyor, Beyaz Saray’a yazıyor, o kongreye yazıyor. Bunun yerine direkt olarak, ‘işte bizim halimiz budur. Sorunumuz, talebimiz budur’ diye birebir görüşmeler yapılmalı.”

Fidan’ın performansını övdü

Meclis Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, iki ülke arasındaki ilişkilerin “çok ciddi biçimde” değiştiğine dikkati çekti.

Yılbaşı öncesinde Erdoğan’ın ABD Başkanı Biden’la yaptığı görüşmeden sonra iki ülke arasındaki diplomasi trafiğini övdü. Akar yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın performansını da övdü.

“Karşılıklı güven oluştukça işler daha da kolaylaşır” diyen Akar, buna örnek olaraki “F-16 bitti, İsveç bitti. Problemleri çöze çöze ilerleyeceğiz” diye ekledi.

Hulusi Akar, “Sayın Büyükelçi, ABD seçimleriyle ilgili bir şey söyledi mi?” şeklindeki soruma ise gülerek, “seçimle ilgili verdi. Ama sana söylemeyeceğim” cevabını verdi. Arkasından da “daha o kadar yüksek seviyelere çıkamadık” diye de ekledi.

Büyükelçiye teşekkür etti

Hulusi Akar 45 dakikalık görüşmeyi, ”olumlu” olarak değerlendirdi. ABD Büyükelçisi Flake’i uğurlarken, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesindeki katkısı nedeniyle de kendisine teşekkür etti.