Üretici alın teri ile üretmeye devam ediyor, çiğ süt fiyatı ise yerinde sayıyor!

Bugünlerde yem fiyatları oldukça hareketli. Her hafta yem fiyatlarına zam üstüne zam yapılıyor. 19 proteinli 2800 enerjili yemin çuvalı peşin 470 TL, 15 gün vadeli 480 TL, 30 gün vadeli ise 500 TL’nin üzerinde satılıyor. 20 proteinli yem ise 520 TL ile 530 TL bandında. Ya üreticinin alın teri ile üretmiş olduğu çiğ süt ne durumda? Çiğ sütün ne fiyatına bakan var, ne de çiğ süt üreticisinin yarasına merhem olan! Kelin ilacı olsa başına sürer misali üreticinin başını okşamak için ne elini uzatan var ne de yarasına derman bulan.

Son 4 haftadır yem fiyatlarına ardı ardına zamlar yapılıyor. Ne Gıda Komitesi'nden ne Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan ne de (USK) Ulusal Süt Konseyi'nden çiğ süt fiyatına yönelik hiç ses yok! Bunlara bağlı olarak üreticinin ürettiği çiğ süt fiyatı ise yerinde sayıyor.

Soğutulmuş çiğ süt fiyatı 13.50 TL olurken, Anadolu’nun kimi bölgelerinde ise 10 ile 11 TL’ye kadar çiğ süt fiyatı farklılık gösteriyor.

Üretici yine sahipsiz mi? İlgili makamlar bu duruma ölü taklidimi yapıyor? Yoksa işler çok, bu işe henüz sıra gelmedi mi?

Peki, alın teri döken ekmeğini tabiri caizse bu enflasyona ve bu fiyat artışlara rağmen taştan çıkaran Bu üreticinin sahibi kim?

Yoksa Anadolu’da bir deyime göre ‘Saldım Çayıra, Mevla’m Kayıra’ mantığında mı gidiyoruz?

Bugün çiğ süt üreticisini görmezden gelenler, yarın süte 100 TL verse de bir önemi olmayacak. Üretici çiğ süt fiyatının yılbaşından önce 15.50 TL olmasını istiyor.

Bu çiğ süt fiyatı geç kalınmadan uygulanmaz ise kırmızı etteki durumu yaşayacağız. Kırmızı ette ki açığı ithalatla kapatmaya çalışıyoruz. Buna rağmen kapatamıyoruz. Bugün çiğ sütte gaz sıkışıyor, çiğ süt patlayacak mı? Diyoruz. Peki, yarını beklemeden hemen şimdi çiğ süt üreticisinin kanayan yarası olan çiğ süt fiyatlarının güncellenmesi gerekir.