(USK)  Ulusal Süt Konseyi 15 Eylül tarihinde toplanarak soğutulmuş çiğ sütün referans fiyatını belirleyecekti. Gel gelelim 15 Eylül tarihinde USK toplandı. Toplantı sonunda üreticinin lehine ya da üreticiyi memnun eden bir karar çıkmadı. Üreticide her şeye ardı ardına zam gelmeye devam ederken, alınteri ile üretim yapan çiğ süt üreticisinin ürettiği ve tek materyal olan Süte zam yapılmadı. USK dan çiğ süte yönelik farklı bir açıklama geldi.

USK’nın açıklamasında “üreticinin eline net 7.50TL geçecek şekilde belirlenmesine, soğutma nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde ayrıca ödenmesine yönelik oy çokluğu ile karar verilmiştir.” Bu açıklama ile Çiğ sütün referans fiyatı  1,3 parametrenin yine altında kaldı.

Üreticinin girdi maliyetlerine bakıldığında süt - yem paritesinin altında kaldığı görülmektedir. Öte yandan özellikle hayvan bakım ve beslemenin olmazsa olmazı olan silajlık mısırın kilosu tarlada 1,50 TL, samanın kilosu 3-4 TL, yoncanın kilosu 5-6 TL, yemin çuvalının 350-380 TL arasında olduğu bu dönemde süt fiyatının 7,50 TL kalması süründürülebilir bir fiyat olmadığını USK üyeleri görmüyor mu? Tarım ve Orman Bakanlığı alınteri ile üretim yapan üreticinin derdini çözmelidir.

TUİK verilerine baktığımızda süt üretim miktarı her geçen gün azalmakta. Buna bağlı olarak damızlık analarda her geçen gün kesilmeye devam ediyor. Üretici ürettiği süt hak ettiği fiyattan satamadığı için bu işten vaz geçiyor.

“Üreticinin sesine artık Kulak Verin”

2023 Türkiye’sinde üreticinin sorunu ile girmeyin. Bu üreticinin ahını almayın.   Alın teri ile üretim yapan üreticiye sahip çıkın. Bu Cumhuriyeti bize emanet eden atalarımız da çiftçi idi. Bugünlere geldiysek kara saban ile zor şartlarda üretim yapan çiftçinin, üretime katma değer katan dedelerimizin emekleri vardır. Gün onların torunlarına sahip çıkma günüdür. Üreticiyi içinde bulunduğu bu zor günden çıkarmak için düğmeye basılmalıdır.  Ülkemizin en güzel hazinesi güzel Anadolu’muzun cefakâr ve vefakâr üreticisidir.